Windsurfbolt    
vissza vissza  
 


A szörfözés stílusai
Az élet más területeihez hasonlóan, a szörf feltalálása óta eltelt 40 év alatt ennek a sportágnak is több válfaja alakult ki. Épp úgy, mint ahogy a kétkerekűek közt vannak robogó, gyorsasági, cross, freestyle, hobbi, túra és chopper motorok, a szörfösök formula, speed, freeride, freemove/boardercross, freestyle, wave stílusokról beszélnek. A stílust maga az ember alakítja, de leginkább attól függ, hogy mennyire szeret gyorsan menni, esetleg a hullámokat kedveli, mekkora szélben száll vízre vagy a parton ülőket kápráztatja el trükkjeivel.

Formula / Race / Slalom stílus A szörfözés egyik versenyszáma, amikor a versenyzők nagy térfogatú (160liter körül) deszkákkal és hatalmas 10m2 feletti vitorlával, kis szélben, jellemzően sima vizen, bólyákkal kijelölt pályán szörföznek. A deszkák szélesek, 60-70cm hosszú skeggel már 3bft szélerősség esetén a szél sebességének másfélszeresével is képesek haladni. A vitorlázat menet közben állítható a haladási iránynak, illetve az esetlegesen megváltozott szélviszonyoknak megfelelően. Mint minden technikai sportban itt is kulcsszerepe van a felszerelés súlyának, ezért a gyártók könnyű anyagokat használnak, mind a deszkáknál, mind a vitorláknál, emiatt sokszor sérülékenyek. Azért, hogy a maximális teljesítményt ki lehessen hozni a vitorlázatból nem árt a 70-100% karbontartalmú árboc és a szintén szénszálas bum. A formulázók igazi fanatikusok, karra szerelt GPS-szel mérik a sebességüket és a magyarországi szélviszonyok között ők tudnak legtöbbször siklani.

Speed (gyorsasági) szörfözés Ismét hódít, pedig sokan 10-15 éve leírták ezt a műfajt. A nagyon keskeny, kis térfogatú deszkákkal (60-70liter), repülőgépszárnyprofilú vitorlákkal általában tökéletesen sima vízen (pl. csatornán) viharos szelekben 70-80km/ó közötti sebességet tudnak elérni. Az ilyen felszerelés fordulásra, manőverekre, hullámokra alkalmatlan csak megszállottaknak ajánlott! A versenyeken megadott távolságot kell minél rövidebb idő alatt megtenni, de sokan itt is GPS-szel mérnek.

Freeride stílus A „hétköznapi”, mindenki számára elérhető verzió. A gyártók erre a rétegre készülnek leginkább. A deszkák itt 120-160 literesek, azaz bárki könnyen fel tudja húzni a vitorlát, ami 5.5-8.0m2 felületű. 3-5bft szélben, napsütésben, akár kezdőként is ilyen felszerelést válasszunk. Ezek a felszerelések elég gyorsak, kényelmes velük szörfözni, viszonylag jól fordulnak és sima vizen/tavakon megállják a helyüket.

Freemove stílus A haladó átlagszörfös kategóriája. Akik ezeket a 90-110literes deszkákat 5.0-6.5 vitorlákat vásárolják, már pár éve szörföznek, biztonsággal fordulnak, ugranak, számukra nem lehet probléma a vízből indulás. Legszívesebben erős szelekben (5-7bft) szállnak vízre és nem akadály az 1-1.5 méteres tengeri hullámzás sem, emiatt a vitorla és deszka egyaránt strapabíró kell legyen. A boardercross versenyeken is ezek a használt felszerelések, itt a gyorsaság mellett a kötelezően bemutatott trükkök (pl. frontloop) is számítanak.

Freestyle A freemove kategória speciális változata, ahol csak a trükkök számítanak. A freestyle-osok egyenesen csak pár métert mennek, legtöbbször ugrásokkal kombinált fordulókat, vitorlapörgetéseket mutatnak be. Jellemzően ezt sík vizen teszik, általában a megsiklásra éppen elég szélben. A fiatalok és bevállalósok stílusa, nagyon gyakoriak a sérülések, viszont a legkreatívabb forma, ami csak az utóbbi pár évben fejlődött ki, és a kisebb magyar tavakon is tökéletesen elsajátítható.

Wave – a szörfözés csúcsa Ha a laikus a „szörf” szót hallja, legtöbbször 4-5 méteres tengeri bukóhullámok jelennek meg a szeme előtt és azokon manőverező 5-10 métereseket ugró profik. Kétségtelenül ez a szörfözés csúcsa, de kevésbé veszélyes körülmények között már az átlagszörfös számára is elérhető. Elégedjünk meg a 2-3 méteres hullámmal, válasszunk 70-80 literes wavedeszkát 4.0-5.0m2-es agyonerősített vitorlával és próbáljuk meg! Az élmény felejthetetlen.

Természetesen a fenti kategóriák közti átmenet az, ami ezt a sportot széppé és elérhetővé teszi bárki számára. Néhány szezon után mindenki határozottan el tudja dönteni, hogy mi is vonzza igazán. Ne felejsük el, hogy mindig a célnak legmegfelelőbb felszerelést válasszuk.
Néhány példa a kiválasztásra:
Stilus Deszka Vitorla Szélerősség
Formula BIC Techno Formula OD GUN Sails MegaXR 10.9 3-4 bft
Slalom Tiga HyperX 130 YES Sails Slalom 9.0 4-5 bft
Speed F2 Missile GUN Sails MegaXS 5.7 6-7 bft
Freeride BIC Techno 148 GUN Sails Flash 6.8 4-5 bft
Freemove Tiga BoarderX 120 YES Sails Move 6.0 5-6 bft
Freestyle F2 Chilli GUN Sails Nexus 6.1 5-6 bft
Wave Tiga Xwave 72 SimmerStyle Crossover 4.2 7-8 bft
Kezdő Starboard Go 170 GUN Sails Ride 6.0 2-4 bft