Windsurfbolt    
vissza  
 

Utazás szörffel - a torTÚRA
A fanatikus szörfösök szabadságuk alatt sem tudnak meglenni szörfözés nélkül - sőt leggyakrabban eleve így választják úticéljukat. Azok az országok, ahova csak átszállással lehet elrepülni, megfelelően drágák ahhoz, hogy egy kis pénzt hozzáadva a helyszínen béreljünk felszerelést - ennek minden hátrányával és előnyével. Előnyei, hogy korszerű, új felszerelések közül, több méretben választhatunk, azonban hátrány, hogy a kölcsönző hamar bezár és nem vihetjük a felszerelést más spotra.
A többség azonban kötödik a saját deszkájához, megszokott vitorlájához és ezért viszi, mint csiga a házát.
Két variáció van!

Utazás autóval
Vegyünk nagy kombi autót, vagy furgont, vagy kamiont! A hely sajnos mindig szűk, de az azért megállapítható, hogy egy normál kombi autóba egy ember minden cuccával csomagtartó nélkül, belülre befér. Egyszerű az eset akkor is, ha családdal utazunk, egyedüli szörfösként. Két szörfös összesen 4 deszkával, fejenként 4 vitorlával (és árboccal, bummal) még mindig nem nagy gond. A deszkákat célszerűen a tetőre, a többi alkatrészt lehajtott első üléssel a jobb oldalra pakolva, az utas a vezető mögött kényelmesen elfér. Három szörfös határeset, ekkor már a lehető legtöbb felszerelést a tetőre kell pakolni, ami így kizárja a 160km/h-s száguldozást. A tetőcsomagtartókat kb. 100kg-ra tervezik, azaz próbáljunk minél kevesebb felszerelést a tetőre rakni. Ez egyébként is célszerű, hiszen a tetőre kötve a lopásnak is kitesszük a sok lemondás árán beszerzett kincsünket. A csomagtartón mindenképp hevederrel és ne gumipókkal kössük le a felszerelést, lehetőleg úgy, hogy a vitorlákat ne nyomjuk össze. Erre szolgálnak a Sailbag-ek, Quiverbag-ek (vitorla ill. riggzsákok), melyek legtöbbször leköthetők az árbocoknál és a vitorlák így nem sérülnek. A deszkát is tegyük zsákba. Nem kell hogy vastag legyen, de a felpattanó kövek beszakíthatják a deszkát. Egy jól megtömött zsák már igen nehéz, gondoljuk meg hogy le kell-e vennünk egyedül. 1000km-es út alatt, az első 100km után ellenőrizzük a lekötő hevederek feszességét, ezek könnyen meglazulnak, és ha lazák akkor elkezdenek rezegni, ami idegesítő és ráadásul közben elkophat, rossz esetben el is szakadhat a kötél.

Utazás repülővel
A sok légitársasággal már-már úgy tűnik válogathatunk, de ez messze nem igaz. A legtöbb társaság annyira sokat kér a túlsúlyért, hogy eleve kiestek, néhány fapados pedig el sem szállítja a túlméretes felszerelést. A súly és méret miatt a csomagolás kritikus. A repülőtéri dolgozók sem bánnak kesztyűs kézzel a holmival, és ráadásul soha nem fogjuk megtudni, hogy ki volt a hibás. A repülős sérülést nehéz bizonyítani, erre csak a reptéren leszállás után közvetlenül van lehetőség. Tegyük a deszkát repülős boardbag-be (deszkazsák), a kritikus helyeket - az orrát és hátulját, valamint a nagy lapos felületeket béleljük ki levegős fóliával, polifoam-mal, a hálózsákkal, a szörfruhánkkal. Az így csomagolt deszka kb. 15kg lesz. Ennél lényegesen nehezebb az összecsomagolt vitorlázat, és ott legalább ennyi védendő pont van. Csomagoljuk a zsákon belül külön az árbocot, hiszen ezek különösen hajlamosak a rideg törésre. Célszerű a vitorlákat egybetekerni, így azok védik egymást. A legnehezebben a bumot tudjuk elhelyezni, általában célszerű utazáshoz szétszerelni. Három vitorla, három árboccal, két bummal és az apróságokkal általában 25-35kg lesz. Ezt mindenképp jelezzük a jegyvásárláskor.

És végezetül a profik tippjei
A PWA világkupa versenyzők azok, akik legtöbbet tudnak a szörfös repülős utazásokról. Van amikor ez könnyű, és van amikor rémálommá válik attól a pillanattól kezdve, hogy a reptéri hordárok megpillantják az óriási csomagokat.
Foglalási tippek:
Vesd össze a repülőjegy árát a súly után fizetendő pótdíjjal. Általában az alacsony jegyár nem ugyanannál a légitársaságnál van, ahol legkevesebb a pótdíj. Tüntessék fel a repülőjegyen, hogy extra csomaggal repülsz. Célszerű előre egyeztetni, ne érjen meglepetés.
Csomagolási tanácsok:
Jobb a több kompakt csomag, mint egy óriási bálna! Gyakran jobb egyenként feladni a deszkákat. Egy hullámlovas deszka általában ingyenes, a horgászfelszerelés meg szintén - add fel ennek megfelelően a felszerelést. Vigyél sok árbocot, de csak egy bumot és max. 3 vitorlát! Pakolj két csomagba, de legyél felkészülve, hogy szétbontsd őket több kisebbre. Mindig legyen nálad plusz csomagolóanyag, heveder. Autóbérlésnél mindig kérj csomagtartós autót.
Csekkolás:
Mindig legyél kedves és mosolyogj! Főleg akkor, ha valami nagyon durva pótdíjat emlegetnek. Érkezz hamar, és legyél végig türelmes, bár néha az utolsó pillanatban könnyebb mindent gyorsan elintézni. Keresd a tapasztalatlan pultos hölgyeket, és tarts minden papírt kéznél, amit a jegyvásárláskor kaptál.

Írta: Hollósi Péter
(Windsurfbolt ÉRD: GUN Sails, SimmerStyle, Quatro, BIC, Goya, Tekknosport) www.windsurfbolt.hu