Windsurfbolt    
vissza  
 

2008-ban három wave, öt freestyle és öt szlalom szörf versenyt rendezett a Professional Windsurfers Association (PWA). A futamok helyszínei a következők voltak Cabo Verde, Podersdorf, Costa Brava, Lanzarote, Pozo, Sotavento, Alacati, Sylt. A Sylt-i Westerland beach-en szeptember 25. és október 5. között, több versenyszámban rendezett világkupa futamon nem csak Sylt, hanem az egész 2008-as szezon királyait koronázták meg. A PWA történetének 25. évfordulóján, emlékezetes windsurf show-t láthatott a 200.000 fős szörfrajongó tábor az Északi tengeren mind szlalom, freestyle és wave kategóriákban.

Férfi Szlalom
Antoine Albeau (Starboard, NP) már harmadik éve uralja a szlalomversenyeket, de a második Björn Dunkerbeck (Starboard, North) és harmadik helyezett Kevin Pritchard (Starboard, Gaastra) győzelme sem meglepő. A Sylt-i utolsó futamon is Dunkerbeck-et és Albeau-t láthattuk a dobogó első és második fokán.
PWA Világkupa összesített végeredmény - Férfi Szlalom
1. Antoine Albeau (Starboard, NeilPryde)
2. Bjorn Dunkerbeck (Starboard, North)
3. Kevin Pritchard (Starboard, Gaastra)

Férfi Freestyle
Úgy tűnik, a freestyle kategóriában sem változnak az erőviszonyok. Jose „Gollito” Estredo (North) 2006-ban, és most is első helyen végzett, 2007-ben Marcilio Browne (Gaastra) még megelőzte, de idén visszaállt a sorrend. A harmadik idén is Kiri Thode (Gaastra) olyan nagyágyuk előtt, mint Tonky és Taty Frans, Antxon Otaegui (NP), Ricardo Campello (NP) és Akgazcyan (GUN Sails).
PWA Világkupa összesített végeredmény – Férfi Freestyle
1. Jose ‘Gollito’ Estredo (Fanatic, North)
2. Marcilio ‘Brawzinho’ Browne (Mistral, Gaastra)
3. Kiri Thode (Starboard, Gaastra)

Férfi Wave
Wave kategóriában a SimmerStyle csapata háromból két helyet szerzett meg, úgy hogy Victor Fernandez kétszer is - Pozo-n és Sylt-ben - a dobogó felső fokán állhatott. Az összesítésben azonban ismét a tavalyi győztes Kauli Seadi (JP, NP) végzett az első helyen. A szezon utolsó, legdurvább – 40 csomós szelében Fernandez 3.3-as vitorlával kolosszális duplaloop-ot ugrott, és végül a verseny legmagasabb backloopjával tudta maga mögé utasítani a Seadi-t – inog a trón Kauli!
PWA Világkupa összesített végeredmény - Férfi Wave
1. Kauli Seadi (JP, NeilPryde)
2. Victor Fernandez (Fanatic, Simmer)
3. Jonas Ceballos (Fanatic, Simmer)

Női Wave
Már évek óta megszokhattuk, hogy a nőknél a Moreno ikrek állnak az élen. Idén is így volt. Daida és Iballa tarolnak, csak az alsóbb lépcsőfokokon van már szabad hely. Itt Junko Nagoshi (SimmerStyle), Nayra Alonso és Karin Jaggi (North) versengenek.
PWA Világkupa összesített végeredmény - Női Wave
1. Daida Moreno (North)
2. Iballa Moreno (North)
3. Nayra Alonso (Fanatic, Severne)

Női szlalom
A szlalomversenyeken már sokkal színesebb a kép, de alapvetően Karin Jaggi és Valerie Ghibaudo között dől el a legtöbb futam.
PWA Világkupa összesített végeredmény - Női Szlalom
1. Karin Jaggi (F2, North)
2. Valérie Ghibaudo (Tabou, Loft)
3. Sarah Hebert (Starboard, Naish)
4. Alice Arutkin (Starboard, North) 5. Lee-el Korzitz (Tabou, Gaastra)

Női freestyle
A három női freestyle futam alapján Offringa magabiztosan letaszította trónról Daida-t és így a Moreno lány diadalmenete kissé megtört.
PWA Világkupa összesített végeredmény - Női Freestyle
1. Sarah-Quita Offringa (Starboard, NeilPryde)
2. Daida Moreno (North)
3. Laure Treboux (Fanatic, North)

Konstruktőrök
Akár a Forma-1 résztvevői között, így itt is komoly harc dúl a versenyzőket felszerelésekkel ellátó gyártók között. A Gaastra hódít a férfi freestyle-ban, a Starboard-ot nem lehet legyőzni szlalomban, míg a SimmerStyle profi a wave világában. Természetesen a versenyzőkön múlik a végeredmény és azon melyik cég, kit szerződtet le. Kíváncsian várjuk a 2009-es szezont!
PWA Világkupa végeredmény – szörfdeszka gyártók
1. Starboard
2. Fanatic
3. JP-Australia
4. F2
5. Mistral

PWA Világkupa végeredmény – szörfvitorla gyártók
1. NeilPryde
2. North Sails
3. Gaastra
4. SimmerStyle
5. MauiSails Forrás: www.pwaworldtour.com

Írta: Hollósi Péter
(Windsurfbolt ÉRD: GUN Sails, SimmerStyle, AHD, Quatro, BIC, Goya, Tekknosport) www.windsurfbolt.hu