Windsurfbolt    
vissza  
 


Kezdőtől a haladóig – a szörfvásárlási útmutató
szöveg: Hollósi Péter

Sokan kérdeznek – főleg kezdő szörfösök – arról, hogy milyen felszerelést vegyenek úgy, hogy hosszú évekig megfeleljen nekik, ne legyen szükséges az első szezon után az új holmik lecserélése. Tapasztalatom szerint öt jól elkülöníthető fázison megy át szinte minden szörfös. A korszakok mind más élményt és kihívásokat nyújtanak, eleinte már az is öröm, ha nem esünk le a deszkáról, később pedig már nincs az a balatoni hullámzás, ami megfelelne növekvő igényeinknek. Nézzük sorra, elsősorban a helyes felszerelés kiválasztása miatt:

1. Elindulás a nulláról Az első lépésekhez két járható út vezet. Lehet, hogy van ismerősünk, aki kölcsönadja a felszerelését és elmondja az alap tudnivalókat, vagy egy szörftanfolyam. A második megoldást javaslom, hiszen egyrészt a gyakorlott oktatók precízebben magyaráznak, másrészt rendelkezésükre áll a kifejezetten oktatásra tervezett tanulószörf. Egy ilyen felszerelés kb. 200 literes (svertes) deszkából és 5.5m2-es vitorlázatból áll. Mindkettőnél fontos, hogy tolerálja az eséseket, a deszka lehetőleg puha borítású legyen, hogy védjen az ütésektől, a vitorla pedig ne szakadjon könnyen. Itt még nem fontosak a menettulajdonságok és a sebesség, elég, ha könnyen és lassan elindul és megtanulhatók rajta a szörfözhető irányok. Tipikus oktatásra szánt deszkák: AHD ZEN 170/190/230, BIC Nova 160/205, Goya Surf 202 Az ilyen szörföket az átlagos tanuló egy szezon alatt kinövi, de lehet, hogy már 10-20 óra után érdemesebb váltani, mert továbbfejlődésre nem igazán alkalmasak.

2. Az első önálló lépések A következő szakasz általában 1-2 szezonon keresztül tart, persze vízen töltött időtől függően. Ilyenkor vásárolja meg a többség az első saját szörfjét, és emiatt ilyenkor szembesülnek azzal, hogy célszerű, ha előre eltervezzük az ideális felszerelést, és elég gazdaságtalan lehet egy rossz döntés miatt vitorlát/deszkát, netán mindent cserélni. A lényeg, hogy 150 liter körüli freeride deszka és 6.5m2-es vitorlázat vásárlásával, nagyot nem lehet hibázni. Megjegyezném, hogy a haladó szörfösök sokkal kisebbet ajánlanak, de ne hallgass rájuk, mert nem fog semmiben akadályozni, és a 150 literes deszkán sokkal gyorsabb a tanulás. Természetesen a méretek kb. 75-80kg súlyhoz ideálisak, 60kg alatt megfelel a 130literes deszka 5.5-es vitorlával, és 100kg felett inkább 160-as deszkát válassz 7.0m2-es vászonnal. A fent vázolt felszereléssel egyrészt begyakorolható mindaz, amit a szörfiskolában megtanultál, sőt a megsiklás élménye sem várat sokáig magára. Ez már nem a strandszörf kategória, azaz valódi – 4-5bft – szélben is simán használható, sőt ekkor az igazi. Minden alapmanőver megtanulható vele, praktikus a papucsolással-trapézolással kezdeni, és gyorsan eljutni a wasserstartig valamint a sikló fordulókig. Egész addig nem érdemes másban gondolkodni, amíg a felszerelés nem akadályoz. Ilyen deszkák az AHD Fastforward 130/145/160, Quatro Freeride 125/150

3. Középhaladó szint Hiába a jó freeride felszerelés, hamar eljön az a pillanat, amikor az embert elkapja a gépszíj, azaz minél több időt szeretne vízen - és persze siklásban - tölteni. Először az lesz a gond, hogy mi legyen, ha túl nagy a szél. Emiatt a meglévő deszkánkra érdemes egy kisebb, 5.3-5.5m2-es vitorlázatot szerezni (pl. Simmer Iron, GUN Space). Ha nem is ideális a párosítás, a hazai nem túl hullámos tavakon így már csak a viharos szelek maradnak ki (de erről lesz majd szó később). Az igazán rámenősek, akiknél a technikai tudás már elért egy bizonyos szintet és lengedező szélben is szörföznének, ilyenkor vásárolnak még egy nagyobb (8.0m2 körüli) vitorlát is, ez még mindig rárakható a 150 literes deszkára. Vitorlának a GUN Rapid, Simmer V-Max ideális, és ezzel már tényleg gyors lehetsz.

4. Haladóknak A folyamatos fejlődés az egyik varázsa kedvenc sportunknak, ezért ha azt érzed, hogy a motivációd túlhaladja a freeride felszerelés nyújtotta örömöt, komolyabb lépést kell tenned. Talán a legjobb megoldás, ha ilyenkor a meglévő deszka eladása nélkül beszerzel egy 110-120liter körüli freemove deszkát. Sokan állítják, hogy ezen újra meg kell tanulni szörfözni, de ez csak akkor igaz, ha az alapok nem voltak elég mélyek. Semmivel nem nehezebb 110 literen siklani, de az elindulás (szinte kötelezően wasserstart) és a fordulók már igénylik a technikát. A kisebb deszkával megnyílnak a lehetőségek: nagyobb szélben könnyedebbé válik a siklás, egyre hullámosabb helyeken tudsz kényelmesen szörfözni, elkezdheted a freestyle manővereket, vagy választhatod a sebességi szörfözést, és egy ekkora deszkára már a 4.5-es vitorla sem annyira esetlen, amivel az erős szeles hidegfrontokat is kihasználhatod. A kategória egyik legjobb deszkája a Goya One 104/116/130, legkisebb vitorlának már erős GUN Torro/Transwave vagy Simmer Icon vitorlát válassz.

5. Mánia Ha idáig jutottál, már menthetetlen vagy. Itt már nem szükséges olvasgatnod arról, hogy milyen felszerelés az ideális, érezni fogod vagy a szörfös ismerősök tapasztalataiból magad is kitalálod, hogy mire van szükséged. Jöhet a 90 literes freestyle-wave, később a 75 literes wave deszka, amivel gyakorlatilag bármelyik tengeren, bármekkora hullámzásban és szélben csúszhatsz. A hozzátartozó vitorlasor legalább 3-4 lépcsőből álljon, a felületek között kb. 1.2x szorzót érdemes választani. A speciálisan erősített wave vagy merev, camberes szlalom vitorlák előnyeit, az egy-twin-quad szkeges deszkák közti különbségeket, igazából mostanra fogod megérezni, de ezt már tényleg nem olvasni, hanem érezni kell. Ez már a szerelem…