Windsurfbolt    
vissza  
 


Windsurfing Spotguide: Észak Szardínia
írta: Hollósi Péter www.windsurfbolt.hu
Olyan sokszor jártunk már Szardínián, főleg az északi részén, hogy összeállítottunk Nektek egy spot-guide-ot, hogy mikor, hova érdemes menni, szörfözni.

Porto Pollo
Az egyik legismertebb windsurfös hely a szigeten, de északon biztosan a legkedveltebb, Palautól kb. 5 km-re. A legendák szerint itt mindig kicsit erősebb a szél, mint a többi helyen. Ezt nem tudjuk cáfolni, és biztos, hogy az észak- északkeleti illetve a nyugatias szelek is használhatók itt. A félsziget pont északi irányban nyúlik be a tengerbe, így akár balról akár jobbról jön a szél, van egy hullám alatti tökéletesen sík, speed víz a szlalomosok és freestylerek részére, illetve a másik oldalon egy choppos hepehupás azoknak, akiknek nincs gondjuk ezzel. A keleti oldal szűkebb, de áprilisban azért kényelmesen el lehet férni. A keleti oldalon van az MB Pro Center (http://www.procenter.it), a félsziget bejáratánál pedig a konkurens teknősös/Simmeres klub üzemel (http://www.portopollo.it). Sajnos a kiteosok is megtelepedtek, rájuk vigyázni kell, sok a tanuló. Parkoló rengeteg van, a vízhez a homokdűnéken át hamar le lehet jutni, ez azonban nyáron már nem ingyenes. Mivel két öbölről beszélünk, így az elsodródás veszélye minimális, de a szörfiskolák miatt motorcsónakok is akadnak, ha menteni kellene. A part végig homokos, gyakorlatilag ennél biztonságosabb tengeri szörfös helyet nem nagyon találtunk eddig. Szállások az Isola dei Gabbiani kempingben illetve a környékbeli apartmantelepeken foglalhatók, az egyik legolcsóbb az Angolo Azzurro, az öböl távolabbi csücskén pedig a Windsurf Village vár (http://www.windsurfvillage.it/). Saját cuccal mindenképp szerelni kell, hiába van elég közel a tenger.

Porto Liscia
Porto Pollo közeli alternatívája, a valóságban a félsziget melletti, bal oldali öböl sarka, illetve a Liscia folyó torkolata. Kevésbé ismert, így kevesebben vannak, elég hosszú kb. 5km-es autóút vezet a partra. Van egy szörfcenter, de áprilisban még nincs nyitva. Magas lakóautókkal nem szabad behajtani és szerencsére a kite is tiltott. A szélviszonyok hasonlóak Porto Pollohoz, de nyugati szélben extrém sík marad a víz, főleg a szlalomos sporttársak kedvelt helye. Itt sem történhet baleset, homokos a part és nem nagyon van hova elsodródni. Parkolni a parttól 50méterre lehet és füves riggelőplacc várja az ideérkezőket.

Murta Maria
Ha a keleti szél nem érne el Porto Polloig, akkor az Olbiai öböl bejáratánál fekvő kisváros strandján még mindig szörfözhetünk. Nem annyira könnyű megtalálni, követni kell a „spiagga” feliratot rögtön, ahogy beérünk Murta Mariába, a fagyizó mellett. Egy kis híd vezet át a lápon a partra, ahol egy pici center is működik (www.marinamaria.com). Nem túl felkapott hely, csak keleti szélben jó, és csak a sima vizet kedvelőknek érdekes, a tájkép sem annyira festői, mint a többi spoton, viszont a beérkező kompok látványa impozáns.

Marina delle Rose
Nyugati szélben a környék legbiztonságosabb wave spotja. Santa Teresa felől, még Vignola előtt a Naracu Nieddu lehajtónál kell az aszfaltúton a parkolóig lemenni, majd a kerítés kapuján át, ahol már csak egy keskeny nyílegyenes kőkorlátos út vezet a beachre. Itt néha meglehetősen sokan vannak, a bokrok közt lehet parkolni, balra kevesebb, jobbra több parkoló hely van. Nyáron el sem tudom képzelni, mennyien lehetnek. Az öböl festői színekkel kápráztat el, és egy természetes sziklazátonysor megtöri a balról kb. 45 fokból érkező hullámokat. A vízbejutás így veszélytelen, a startoló öböl kb. 100 méter széles, homokos. Mindenhol máshol viszont sziklák vannak, ezért kéretik vigyázni. Már egy szeles nap után is csodaszép 3 méteres hullámok alakulnak ki, de nagyobb napokon 4-5m sem ritka. A parton egy büfé van nyáron, szálláslehetőségről itt nem beszélhetünk.

Rena Majore és Cala Pischina
Csak profiknak ajánlott ez a két festői öböl. A hullámok ugyan hívogatók, de a part szűkebb, sziklákkal tarkított, szóval nagyon észnél kell lenni. A hullámok viszont vitathatatlanul szépen törnek nyugati szélben. Parkolni a főút mentén kell, onnan kell lecipelni a cuccot a partra. Cserébe nincs tömeg, általában 1-2 magányos szörfös rájdol itt.

Vignola
Vignola elsősorban azért kellemes hely, mert van itt egy óriási koratavasszal is nyitva tartó vízparti kemping telepített lakókocsikkal és mobilhome-okkal. Nem olcsó, de pályaszállás, azaz lesétálhatunk a beachre, sőt a kerítésen belül füvön és szélvédetten szerelhetünk. Keleti szélben a biztonságos homokos partról egy sziklacsoport védelméből indul a szórakozás, a hullámok 2 méternél általában nem nőnek nagyobbra, jobbról jönnek. Nyugati szélben is lehet itt menni, de a Torre di Vignola fésziget kicsit lefogja a szelet a partnál, valamint a hullámzást is pont szembefordítja, elég kemény shorebreak tud elég gyorsan kialakulni. A szállás ugyan megoldott, de más lakott település nincs a közelben, így vacsorázni, vásárolni a közeli Santa Teresa-ra kell menni – ott viszont pizzeriák és gelateriák sora vár!

Stintino
Karib tengeri feeling. Röviden egy csipet Paradicsom vár Szardínia legészakkeletibb csücskén. Kizárólag keleti szélben érdemes ideáig elautózni, de ilyenkor megéri a rászánt két óra utazás, mert a csodás színeken kívül kifújt szél és egy kisebb vízalatti szikla okozta hullámtörés várja a szörfösöket. Van egy kölcsönző is – még sosem láttuk nyitva – innen is be lehet jutni, de a közelben a köveken rengeteg tengeri sün él, emiatt jobb a homokos földnyúlványról bemenni. Tavasszal nincsenek sokan, de nyáron gondolom ez lehetetlen.

Alghero
Ha nem fúj rendesen északon, akkor még mindig elérhető az Algherotól északra húzódó hosszú homokos beach. Délnyugati-nyugati szélben összejöhet az álmunk, mert a kőzátonyok mellett könnyű bejutni és a parttól kb. 500-800 méterre egy szép hullámtörés vár ránk. Egy sziklán maradt vitorlás torzója figyelmeztet arra, hogy milyen cudar is lehet a szél. Itt elég nyílt a tenger, nagyok a távolságok, mentőcsónakot még nem láttunk erre. Ezen a környéken a klíma melegebb, a hullámszörfösök télen is jelen vannak. A parkolás a via Lido tengerparti sétányon a kórház közelében adott, csak át kell sétálni és itt a víz, szerelni a homokdűnén lehet. A beach végén a Laguna Blu ad szállást, nem rossz, árkategóriában megegyezik Vignolával, de Algheroban biztos vannak jobbak.

Több kisebb spotot is meglátogattunk már az évek alatt, de a fentiek a legmegbízhatóbbak. Említésre érdemes még Porto Ferro, Alghero közelében, ahol a nyugatias szelekben szép hullámok képződnek és a local hullámlovasok kedvelt helye, főleg télen. Porto Torrestől keletre Castelsardo felé is végig nyílt homokos tengerpart húzódik, de nekünk itt ritkán volt szerencsénk a széllel, talán Badesi-nél tudtunk egyet még régebben szörfözni. Santa Teresa környékén is van még felfedezetlen hely, mert a Capo Testa félsziget déli oldala elég csalogató, ha nyugatról fúj, de a La Marmorata öbölben is látok fantáziát északkeleti szélben. Eddig mi mindig áprilisban mentünk, ilyenkor többnyire fúj valami, kb. 18-22 fok a levegő, a víz is meghaladja a 16 fokot, de azért nincs túl meleg. Az információk szerint ősszel is remek célpont, hiszen a víz nem hűl le, kevesen vannak, és az árak is visszaállnak a normál kerékvágásba - nyáron az egekben vannak. A szörfözésen kívül annyira különlegesen szép a táj, hogy a fotósok és azok, akik egyedül szeretnek lenni a parton, biztosan nem fognak csalódni. A Costa Smeralda és Costa Paradiso, a különleges sziklák (Capo d’Orso, il Fungho, az Elefántszikla), Capo Testa és Capo Caccia valamint az elszórt őskori települések a szélcsendes napokat is feledhetetlenné teszik.