Windsurfbolt    
vissza  


Az első szörföm. Mit vegyek, mit tegyek?
írta: Hollósi Péter (VENTO www.windsurfbolt.hu)

Láttad a youtube-on vagy a múlt nyáron a tengerparton, hogy a leglazább figurák szinte mindig szörföznek? Itthon - hullámok hiányában - a windsurf az egyetlen alternatíva. Könnyednek tűnik, mégis összetett mozgás, ami tele van adrenalinnal. Igazi technikai sport, ahol a felszerelésnek is nagy szerep jut.
A kezdők első kérdése, hogy milyen szörfön tanuljak?
Le kell, szögezzük, hogy minden szörfdeszkával és minden vitorlával LEHET szörfözni. Közel sem mindegyikkel élvezet azonban a tanulás, nem mind ad gyors sikerélményeket.
Az ideális tanuló deszka legalább 60-70 literrel nagyobb térfogatú, mint ahány kilogramm súlyú a szörfös. Ez fizika, a kisebb térfogat nem tart fenn a vízen, vagy annyira instabil, hogy a vitorla kihúzását ellehetetleníti. A vitorla is hasonló: a túl nagy felületet a gyerekek vagy a könnyebbek ki sem tudják húzni a vízből, a túl kicsivel pedig nem lesz elegendő erő, hogy elinduljon a deszka a lengedező tanulószélben.
Ideális szett:
gyerekeknek 120-150 literes deszka + 2.2-3.6m2 gyerekvitorlázat
70kg-ig 130-150 literes deszka + 4.5-5.0m2 vitorla
70-85kg 140-170 literes deszka + 5.5-6.0m2 vitorla
85kg felett minimum 170 literes deszka + 6.0-6.5m2 vitorla

Természetesen a szörfös ügyességén is sok múlik, de inkább nagyobb deszkát válassz, mint kisebbet. A nagyobbnak tanuláskor nincs semmi hátránya! Érdemes puha, EVA felületű deszkát keresni, mert egyrészt ennek az érdesítése nem teszi tönkre a bőröd és a fürdőruhád a harmincadik kimászásnál sem, és kellemesen megpihenhetsz rajta, ha elfáradnál, és napozásra (csajozásra ?) is használhatod. Ezeknek többnyire svertjük is van, ami gyenge szélben megkönnyíti a szél felé szörfözést, azaz nem fogsz túlzottan elsodródni. A 2017-es modellév Goya Surf és AHD ZEN, FastForward deszkái biztosan megfelelnek, de a használtak között is érdemes keresgélni. Ami 290cm-nél rövidebb és 75cm-nél szélesebb azokon már bátran lehet próbálkozni.
A vitorláknál a „freeride” „beginner” vitorlákat keresd. Ezek általában könnyebbek, mint a radikális hullámos helyekre való erősebb társaik, de tanuláskor a Balatonon ritkán fogsz 3 méteres bukóhullámmal találkozni ?. A freeride vitorláknál fontos, hogy látni/érezni lehessen benne a szelet, könnyen megtanulhatók legyenek vele az alapmanőverek, fordulók majd később a vízből indulás (wasserstart) és a trapézolás is. A haladók wave vitorlái ezeknél idegesebbek, kisebb mozdulatokra is hevesebben reagálnak. A vitorlák anyaga mindig az átlátszó monofilm valamelyik (akár erősített) verziója, ami viszonylag sérülékenynek tűnhet, de az első 5-6 szezont könnyen kibírják. Nem döntesz rosszul, ha egy SimmerStyle Novex vagy GUN Sails Burner / Stream vitorlát választasz. Árboc és bum kiválasztásánál azt nézd meg, hogy mi való a vitorlába – ez mindig rá is van írva. Nem szükséges rögtön a felső kategóriás full-karbon cuccokat megvenned, ez nem túl gazdaságos és az első években nem is fogod érezni az előnyüket.
A szörfözés szóló sport, mégis a kezdetekhez ajánlom, hogy keress fel egy szörfboltot. Hónapokkal tudod lerövidíteni a tanulás fázisát a jó felszerelés kiválasztásával. A magánhirdetőkkel szemben egy bolt mindig hosszú távra gondol – ha megszereted a sportot, biztos visszatérő vevő leszel – míg az apróhirdetőnél csak az a cél, hogy a régi tulajdonos megszabaduljon a holmijától.