Windsurfbolt    
vissza  


Széria vs. egyedi windsurf deszkák
Írta: Hollósi Péter (www.windsurfbolt.hu)

30 éve figyelem a szörfdeszkák gyártóit. Ennyi idő alatt a deszkák alaposan megváltoztak, letisztultak, átalakultak, gyakorlatilag elérték az optimális paramétereket, a fejlődés lassulni látszik. Egy dolog azonban nem változik: vannak a „gyári” széria deszkák és mellettük mind nagyobb számban az egyedi/személyre szabott „custom made” deszkák. Hogyan lehetséges, hogy a garázs-shaperek versenyezni tudnak a nagy márkákkal? Ennek megértéséhez visszaugrunk pár évet a történelemben.
A windsurf a feltalálásakor értelemszerűen nagyon szűk réteget szolgált ki, nem állt rá a tömegtermelés azonnal, hiszen még a lényegesebb részeket ki kellett találni. A sportág felfutásakor, amikor az első márkák megjelentek, minden gyártónak saját rendszere volt, ami egy egységet képviselt – egyedi szkeg felfogatás, különféle állítható árbocsínek, de még a papucsok rögzítésében is különböztek egymástól (már amelyiknél volt ilyen lehetőség). Nem az volt a lényeg, hogy minden kompatibilis legyen, hanem hogy a brand sok profitot termeljen. A kisebb műhelyek, akik eredetileg hullámlovas deszkákat készítettek, viszont minden szörfösnek egyedi dizájnú deszkákat készítettek és a saját technológiájukat alkalmazták, így legalább a szkegház és az ahhoz hasonló árbocsín hamar általánossá vált és később átvették a széria deszkák is. De nem csak a külsőre változatosak a kicsik. A profik hamar rájöttek, hogy a technika mennyit számít, és egyedi igényeket támasztottak. Egy kis műhely a tengerparton óriási előnyben van. Amit a shaper kigondol, a következő héten elkészíti, a megrendelő leteszteli, és máris turbófokozatra kapcsol az innováció. A másik oldalon viszont a termelékenység, a nagyobb fejlesztő és tesztelő gárda –a gyári versenyzők - valamint a befektetők pénze áll, ami a széria deszkákat hozná nyerő helyzetbe.

És Magyarországon? A 80-as években német turisták ezrei adták el a Balatonon alig használt szörfjeiket, tehát vagy így vagy a deszkák ügyes hazai másolataival tudtunk elindulni a szörfös pályán. Ne feledjük, ez a GMK-k korszaka is volt, mindenki vállalkozni kezdett, de a BME-n is készültek „sufni” szörfök. A szörfdeszkagyártás azonban csak látszólag egyszerű, valójában nagyon sok tudás, tapasztalat és idő kell hozzá, minden milliméter a formán, minden lekerekítés, de a belső szerkezet merevsége, a héj egyenletes vastagsága is hozzáad vagy elvesz a teljesítményből. A többség elvérzett, de a fűzfői Pirate Boards azóta is a hazai élvonalban van. Miért? Mert míg meglepő módon, külföldön a „custom made” deszkákért extrát fizet a megrendelő, addig Kucséber mesternél felébe kerül egy deszka, mint a gyári, és ezzel teljesen szembe megy a trendekkel. Népszerűsége, azóta is töretlen. Két éve az egyik hazai szörfbolt is belevágott a deszkagyártásba. A Mojo korszerű CNC technológiával és anyagokkal, igényes kivitelezéssel már nem a hobbiszörfösöket célozza. A mintát az olyan cégek, mint a Quatro, Witchcraft és a Flikka Boards adták, hiszen ezek a custom műhelyek drága, egyedi szörföket készítenek az ezt megfizető vevőkörnek.
Összefoglalva, a gyári deszkák előnye a kedvező ár/érték viszony, megfelelő technológia minden szegmensben (van egyszerű freeride és drága verseny kategória), a cseregarancia, valamint hogy a deszkák mindig egyformák (pl. egy versenyosztály elképzelhetetlen azonos felszerelések nélkül). A custom deszkák előnye az egyedi megjelenés – nincs két egyforma deszka - speciális, akár versenyzői, innovációs/kísérleti igények, de hátrány a nehéz reprodukálhatóság és az egyediségnek magas ára van, valamint ha nem megfelelő a tesztelés - nincsenek a háttérben profi riderek - akkor nem minden fejlesztés válik be a gyakorlatban.

A látszat csalhat.
A profi versenyzők nehéz helyzetben vannak. A leginnovatívabb, legjobb, legkönnyebb, ámde szponzorszerződéseik miatt mégis „gyári”, széria deszkával kellene versenyezniük. Erre a megoldás a „félcustom” deszka, ami pontosan ugyanolyan dizájnt kap, mint a széria, méreteiben, anyaghasználatban azonban más, sőt utómunkálatokban is sokkal több figyelmet kap, mint az átlag/boltban kapható felszerelés. Biztosan könnyebb, de lehet sérülékenyebb is (mert egy profi tud rá vigyázni, és nem kell 10 évet bírnia), lehet, máshol vannak a lábtartók (mert a pro rider máshol szereti). És ezer apró különbség lehet, hiszen lehetséges, hogy egy „custom” műhely, pl a Quatro készíti Maui-n.
Nem véletlen a Quatro International óriási előnye. Top listás versenyzők, mint Marcilio Browne, Levi Siver, Camille Juban vagy Francisco Goya, ideális tesztlehetőségek minden nap Ho’okipa-n, Hawaii-n, őszinte rajongás és odaadás áll a márka mögött. Maga a deszkashaper Keith Teboul is versenyez, pontosan tudja és érti a szörfösök igényeit, deszkák százait készítette saját kezével profiknak, és pár éve már CNC maró segíti a precíz munkát. Egy épületben, egymást segítve fejlesztenek az MFC szkegek készítőjével Pio Marasco-val, együtt fejlesztették ki például a quad deszkákat. Megtalálták az ideális egyensúlyt: elkezdtek terjeszkedni és már nem csak egyedi deszkákat készítenek, hanem a legjobb formákból a haladó szörfösöknek gyári változatokat is gyártanak, innen származik az összes Goya és széria Quatro deszka.