Windsurfbolt    
vissza  
 


Gargano, az olasz csizma sarkantyúja
Írta: Hollósi Péter (www.windsurfbolt.hu)
Fotók: Hollósi-Szupper Tünde

Az Olaszország keleti oldalán, délen elhelyezkedő Gargano félszigetet kevésbé ismerik a honfitársaink, pedig ha nem szereted a tömeget, viszont rajongsz a szép tengerpartokért és kedveled az Adriát akkor ideális hely számodra.
Csupán 1400km autópályán Budapesttől, és máris rengeteg sporttal töltheted nyaralásodat.
Elsőként emelném ki, hogy egy szélcsatorna szélén fekszik a félsziget észak-keleti oldala, azaz az uralkodó északias szelek hibátlan szögben, azaz a parttal párhuzamosan, fújnak, a hullámok pedig balról érkeznek. Mindez, hosszú homokos szakaszokkal, ideális szörf és kite paradicsommá teszi a Spiagga Lunga partot – több szörfiskola és kölcsönző is megtelepedett itt (pl. Gargano Surf és Kite Center, www.garganosurf.com). A leghíresebb spot a Vieste-től 5-10km-re északnyugatra lévő Punta Lunga (www.puntalunga.com). Tavasszal és ősszel komolyabb szelek is előfordulnak, 1-3 méteres hullámzással, de nyáron inkább a 6.5m2 feletti vitorlákat érdemes magaddal vinned. A partok között sok a foglalt – szállodához vagy kempinghez tartozó magánstrand – de szinte mindenhol van „public beach” is. Aki a nyugodtabb vizeket kedveli, de még szörfözni is szeretne, annak Vieste-től pár kilométerre délre, Lido di Portonuovo strandja ajánlott. Ha főszezonban érkezel, akkor figyelj a bójákkal kijelölt megfigyelt beachekre – itt nem szabad szörfözni, viszont piros bójákkal jelzik a nyílt vízre vezető utat.
Vieste várostól délre a szélárnyékos oldalon, egészen mások a tapasztalatok. Tükörsima víz, eldugott sziklás-homokos partszakaszok, és a fő látványosság - a tengeri barlangok (Grotta Marine) - teszik felejthetetlen tengerikajak szintérré nyaralásod egészen Baia delle Zagare-ig. A part majdnem 100 km hosszú, nagyon tagolt, tehát hosszabb túrákat is tehetsz, közben kisebb lakatlan sziklás/barlangos szigeteken is kiköthetsz. Az útvonal lenyűgöző, és mégis biztonságos (www.kayakgargano.altervista.org). A kevésbé sportosak motorcsónakkal, vizibiciklivel is bejárhatják a barlangokat. A leghíresebb tengeri sziklaképződmények az Arco di San Felice, Grotta Campana, Grotta dei Due Occhi, Grotta delle Sirene.
A kerékpáros turistákat közvetlen tengerparti, változó magasságban vezető kis forgalmú panorámaút várja, ami legtöbbször árnyékos is, és érinti a legszebb strandokat. A mountainbike szerelmesei a Foresta Umbra nevű erdőségen keresztül át is szelhetik a félszigetet egészen a hegytetőn épült Monte Sant Angelo-ig. Itt néhol majd 1000méteres hegyeken is át vezet az út és a hőmérséklet a legnagyobb kánikulában is csak 25C körül mozog. Itt, a nagykiterjedésű Garganó-i Nemzeti Parkban természetesen túraútvonalak és számtalan piknikező hely is várja a látogatókat. (Gargano Bike Center: www.garganobike.com/infode.htm)
A rengeteg sport után jól esik Vieste óvárosában egy pizza vagy igazi olasz fagylalt. Az árak nem magasak, talán csak a szállást kell jól megfontolni. Főszezonban szinte csak olaszokat látni, és készülj fel, hogy kevés helyen beszélnek angolul vagy németül.