Windsurfbolt    
vissza  
 


Megdőlt a windsurf sebességi világrekord

Írta: Hollósi Péter (VENTO windsurfbolt ÉRD, www.windsurfbolt.hu)

A legtöbbször emlegetett windsurf sebességi rekordot a francia Pascal Maka állította be 1986-ban, ez akkor 38.86knot volt, amivel a szörf a leggyorsabb széllel hajtott vízi sporteszköz lett, megelőzve ezzel minden vitorlást. Az Endeavour trimaránnal később sikerült megdönteni ezt a rekordot, de 2008-tól kezdve - amióta kite-tal is indulnak - a szörfösöknek nehezebb dolguk van (jelenleg a kite-osok vezetik az abszolút listát szinte behozhatatlanul, valamint a Hydropter nevű szerkezet jelenthet kihívást).
A windsurf sebességi csúcs is többször változott– főleg Thierry Bielak és Finian Maynard gyűjtötte szorgalmasan a trófeákat, amíg Antoine Albeau 49.09knot-ra emelte 2008 tavaszán.
Pár évig álomnak tűnt az 50csomós sebesség átlépése, de a Namíbiai Lüderitz-i speciális csatorna megépítésével vitathatalanul komoly lehetőségek nyíltak. A forró sivatag és az Atlanti óceán hideg áramlatának légnyomás különbsége ideális szélviszonyokat teremt, és az 500 méteres pályát ehhez igazítva építették meg, pont ideális szögben rágyorsító és lassító szakasszal. A csatorna csak pár méter széles, a víz tökéletesen sík, a versenyzők keskeny custom speed deszkákat használnak – de sokszor széria szörfökkel indulnak. Kihangsúlyoznám, hogy az 500 méteren elért átlagsebesség az, amit itt mérnek, pillanatnyi csúcssebességet mérni jóval nehezebb lenne, de az többször meg is haladhatja a 100km/ó-t.
A hír röviden: 2012-ben a szörfös sebességi világrekord 52.05 knot, amit Antoine Albeau állított be, komoly párharcban. A nőknél Zara Davis a rekorder Simmer SCR vitorlával: 45.83knot.
Az idei Speed Challenge hallatlanul izgalmas volt, hiszen a 2008-as rekordot pár napon belül többen is túlszárnyalták, Cédric Bordes, Patrik Diethelm, majd Anders Bringdal (aki először lépte át az 50csomós átlagsebességet), de ugyanazon a napon Albeau már meg is haladta. Az első pozíción Bringdal és Albeau naponta cserélt helyet, de végül Antoine győzött. A versenyen 12 nemzeti csúcs is megdőlt és már öt ország rekordja van 50knot felett.
Nem csak a szélviszonyok voltak tökéletesek, hiszen Bringdal Mistral szériadeszkával és a többiek is sorozatgyártású, mindenki által elérhető vitorlákkal mentek. A technikára valamint a versenyzői tudásra jellemző, hogy a nagyobb átlagsebességet a 2008-asnál kisebb szélben tudták elérni.