Windsurfbolt    
vissza  
 

Előző alkalommal az európai szörfparadicsomok között Horvátország, Olaszország, Görögország, Franciaország, Spanyolország és Portugália partszakaszait ajánlottuk. Most azok a helyek kerültek sorra, ahova ritkán utaznak magyarok szörfözni, pedig lenne miért.

Ausztria
Az osztrák tavak nemigen alkalmasak komoly szörfözésre, de a Fertő tó határon túli oldala Podersdorf és Weiden hazánkhoz képest még mindig szelesnek mondható. Ezt bizonyítja a rengeteg szélerőmű és a tó környékére települt számos üzlet, valamint az, hogy az osztrák freestyle nagyágyúi is itt gyakorolnak, sőt rendszeresen EFPT (European Freestyle Pro Tour) futamokat is rendeznek. Uralkodó széljárás a nyugati/északnyugati, többnyire frontok környékén érdemes idelátogatni.

Svájc
Svájcot sem a tengerpartjairól ismerjük, de egy különleges tavat nem szabad kihagynunk. A Silvaplana tó 1800m magasan fekszik, és nyáron, főleg augusztusban híres egyenletes termikus szeléről. A víz sajnos ilyenkor sem emelkedik 15 fok fölé, sőt a ritkább levegő miatt nagyobb vitorlával felszerelkezve kell vízre szállnunk, 7m2 alatti vászonra csak kivételes alkalmakkor lesz szükségünk.

Németország
A németeknek bár több mint 2000km partszakaszuk van, csak részben van szerencséjük. Ugyan az északnyugatias, sarki eredetű szelek többnyire bőven meghaladják a szörfözhető erősséget, de az igazi brutális tengeri körülményeket a maximum 17-18 fokos víz nem könnyíti. Sokszor kellemesebb időjárást a keleti áramlatok hoznak, napsütéssel, és egyenletes erősséggel. De hiába van áprilisban és novemberben tökéletes szél, ha a víz 6-8 és a levegő is csak 10-12. Talán a legjobb választás május/június és szeptember/október, de azért mindig legyen hosszúruha rajtunk. A Usedom és Rügen közti keleti fekvésű szakasz általában gyengén hullámos és bármilyen irányú szélben találunk kedvező fekvésű partot, a legkedveltebb Karlshagen. Ahogy nyugatra tartunk Saal, Wustrow és a rostockiak spotja Warnemünde egyértelműen a nyugati szelekben a legjobb. Reriknél a keskeny partszakaszon túl, tökéletesen sima vizű sós tavat is találunk. A lübeck-i öbölben Travemünde a freeride paradicsoma, míg Fehmarn sziget nyugati oldala inkább a hullámok kedvelőinek fog tetszeni, míg a délnyugati rész lassan mélyülő strandjai bárki számára megfelelőek. Kiel közelében a furcsa nevű települések (Brasilien, Kalifornien) előtt találjuk az öböl legjobb wave spotját Weissenhaus-t, és ahogy haladunk a holland határ felé végig szörfözésre alkalmas helyek váltják egymást. Kiemelkedik még a felkapott Norderney, ahol a simavíztől a hullámosig mindent megtalálunk, sőt az éjszakai élet is csalogató.

Dánia
Meglepő lenne ha itt, ebben a vízzel kívűl-belűl körülvett országban nem lennének szörfösök. A nyugatias szelek gyakorlatilag az egész partszakaszt szörfparadicsommá tették, melyek közül Klitmoller a leghíresebb, itt a hullámok minden fajtája fellelhető, törnek, buknak, bemosnak. A keleti/délkeleti partszakasz inkább freeride körülményeket teremt.

Hollandia
Az ország tengerpartja igen töredezett, szigetekkel tarkított. Ehhez bónuszként szinte állandó nyugatias/északnyugatias szelek társulnak, legtöbbször igen méretes hullámokkal. A szigeteken erősebb szelet, míg beljebb a freeride alkalmas spotokat, mint Ijsselmeer (Makkum, Workum, Hindeloopen) találjuk Észak-Hollandia, azaz az Amszterdamtól északnyugatra eső partszakasz viszont egyértelműen a hullámoké, Zandvoort-ban világkupa versenyeket is rendeznek. Itt is, és délebbre is, végig homokos partokat találunk, sajnos nemritkán ipari létesítmények adják a hátteret az árbocmagas hullámok mögé. A belga határ menti Zeeland már barátságos szörfözést ígér, és ezen a részen találjuk a legtöbb szörfkölcsönzőt és klubot. Belgiumot külön nem említjük meg, mert ők általában átjárnak Hollandiába szörfözni, és ez mindent elárul.

Lengyelország
A Balti tenger partvidéke nem nagyon csalogatja a fázós magyarokat, pedig Gdanks környékén Sopot és a Leba nemzeti park tökéletes freeride/slalom/formula körülményeket , míg Karwia és Debki árboc és logó magas hullámokat nyújt. A szelek még nyáron is 30-35%-ban erősebbek 4bft-nál, egyszóval ha valaki bírja a hűvöset, próbálja ki a lengyel-magyar barátságot.

Anglia/Írország
Anglia és Írország pontosan a Nyugati Szélzóna közepén fekszik. Általában márciustól júniusig, majd szeptembertől decemberig hozza a tökéletes hullámokat és legerősebb szeleket. A Golf áramlatnak hála a legkeményebbek akár a leghidegebb hónapokban (január/február) is szörfözhetnek kite-ozhatnak. A víz 8-16, a levegő 7-18 fok között ingadozik – vagy inkább állandóan hűvös? Írország ritkán lakott részein is - de inkább Belfast, Dublin és Cork környékén - találunk szörfös társakat. Dél-Anglia, azon belül is Cornwall a legkedveltebb célpont, de Edinburgh, Liverpool, Briston, London és szinte minden nagyváros közelében akadnak szörfözhető partok. Devon és Cornwall északi és déli partja egyaránt szörfös Mekkának számít, általában brutális hullámokat találunk (Woolacombe, Sennan Cove), de a zártabb öblökben és a hivatalosan legszelesebb angliai helyként számontartott Stithia-i tavon sima vízfelületre is bukkanhatunk.