Windsurfbolt    
vissza  
 Windsurf deszkavásárlás okosan
Írta: Hollósi Péter (www.windsurfbolt.hu)

Ezúttal a szörfdeszkavásárlóknak adunk tanácsokat és áttekintjük a 2009. évi felhozatalt.

Kezdjük egy rövid áttekintéssel. A windsurf-történelem kezdetén a deszka inkább egy keskeny hajó alakjával rendelkezett, több mint 200 liter térfogatú volt, és közelítette a 4 méteres hosszúságot. Ez évekig nem változott jelentősen - az eredeti Windsurferek és Windgliderek, Tornado-k még hosszú ideig uralták a vizeket. Hawaii-on azonban ötvözni akarták a hullámlovaglást a széllovaglással, ezzel megszülettek a siklásra is alkalmas, kisebb térfogatú boardok, már lábtartó papucsokkal felszerelve. A 80-as évek végére a hétköznapi szörfösök is univerzálisan használható, gyors deszkákat kaphattak, és innen kezdve a sportág térhódításával párhuzamosan komoly műszaki fejlődés indult. Korszerű üveg és karbonszálas epoxy és más kompozit anyagok alkalmazásával egyre könnyebb és gyorsabb deszkák készültek. A vezető márkák a HiFly, Mistral, Tiga és Alpha cégek lettek. 1995-ben a francia BIC készített először forradalminak mondott új formát, melynél a hasznos térfogat egyre hátrébb került, így segítve a korai megsiklást. Még pár évig a kb. 3 méter hosszú gyors szlalomdeszkák és funboardok (és behajtható svertes nagytestvéreik) uralták a piacot, mindamellett, hogy a wave kategóriában már 260cm körüli rövid, fordulékony deszkákkal versenyeztek. Az új évezred azonban ismét fordulatot hozott, a deszkák radikálisan rövidültek, szélességük 55-60cm-ről 70-80cm-re nőtt és így kialakult a ma legnépszerűbb freeride alak. Természetesen a szörfözés stílusaitól függően a gyártók széles termékpalettákat adnak ki évről évre. Tekintsük át ezeket:

Radikális wave deszkák: a legkisebb 66-85 literes boardok 235-240cm hosszal, 53-59cm szélességgel. Felhasználási területük a leglátványosabb hullámtöréseknél bemutatott fordulók és óriási ugrások 5m2-nél kisebb vitorlával. Skeg ajánlat: 21-24cm wave skeg, vagy a HiFly és a Quatro által bevezetett, és 2008-ban divatossá vált kb. 16cm-es duplaskeg (twinser) megoldás.

Freewave: ha valaki nem tör a profik babérjaira, de azért könnyedén szeretne szörfözni nagy hullámzásban, vagy akár tavakon szélsőséges viharokban, akkor inkább ilyen deszkát válasszon. Ezek a 75-95 literes (54-60cm széles) deszkák stabilabbak, nem annyira érzékenyek, mint radikális párjaik, és kicsivel nagyobb vitorlákkal is felszerelhetők (4.5-6.0m2-ig).

Freestyle-wave: Ezek a deszkák már inkább a simavizes vagy tavi körülményeket célozzák, de nem jönnek zavarba méteres hullámzásban sem. Általában 58-65 cm szélességükkel hamar siklanak, elbírnak 5.0-6.5m2 vitorlát, fordulékonyak és 90-110 térfogatukkal akkor is ki lehet vergődni a partra, ha a szél már nem elég erős egy wasserstarthoz.

Freestyle: ezt a kategóriát speciálisan a modern new school manőverekhez fejlesztik. 95-115 literes nagyságukkal és 63-68 cm szélességükkel minden nyakatekert mutatvány bemutatható, beleértve a switch stance (fordított lábtartású) és hátrasiklós manővereket is. Ezeket a deszkákat radikálisan rövid, max. 20-cm-es freestyle skeggel érdemes felszerelni, viszont ilyenkor mondjunk le a kényelmes több kilométer hosszú egyenes menetekről és a nagy végsebességről.

Freemove: a kategória igazi univerzális megoldás. Gyors, akár SuperX versenyzésre is alkalmas, és a legtöbb freestyle manőver megoldható úgy, hogy a kényelmes, hosszú egyenes menetekről sem kell lemondanunk. Általában 90-130 liter térfogattal, 245-250cm hosszal, 60-70cm szélességgel és sokoldalú hátrahajló (convertible) skeggel láthatjuk, 5.5-7.5m2 közötti vitorlázattal

Freeride: a hazai - széllel nem túl ellátott - szörfösök kedvence. Egy ilyen 110-160 literes, 250-265cm hosszú deszkán már akár kezdők is könnyen, stabilan próbálkozhatnak 5-6m2-es vitorlával, akik pedig már trapézolnak - azok 8-9m2-es vászonnal - akár 3 bft szélben is könnyen siklanak. Hosszú egyenes menetekre tervezték, könnyen kezelhető, azonban ugrásokra és hullámos vízre már nem jó választás.

Szlalom: ez a kategória nagyon tág, hiszen a pályaversenyzők versenykörülmények között ezeket a gyors deszkákat használják, természetesen a szélerősségtől függő méretekben. A legkisebbek a gyorsasági szörfök, melyek 70-80 literes térfogatukkal és keskeny, 50cm-es szélességükkel igazából csak egyenesen tudnak menni, de azt nagyon. A hagyományos 95-125 literes szlalomdeszkák nagyon hasonlítanak a freeride felszerelésekre, de keskenyebbek, könnyebbek, gyorsabbak – és sajnos sérülékenyebbek is - valamint biztos tudás kell ahhoz, hogy az ember a maximumot hozza ki belőlük. A 140-160 liter széles formula deszkák kifejezetten a 10m2-en felüli gyengeszeles futamokhoz szükségesek.

Tanuló deszkák: ezek általában nehezebb, nagyon széles és gyakran puha EVA borítással ellátott deszkák. Az első szezonhoz ideális, sőt később is megfelelő méret hazai gyengeszeles körülményekre, ha nem érdekes a nagy végsebesség és a sportos fordulók.

Deszkaválasztás
Mivel rengeteg deszkatípus van több méretben, ezért nem elég, ha a stílusod alapján választasz, hanem vedd figyelembe a testsúlyod és szörftudásod is. Ökölszabályként legalább 70cm szélességet és a testsúly (kg) + 60 liter minimális térfogatot ajánljuk tanulódeszkák esetén (azaz 80kg esetén min. 140 liter, 100kg esetén min. 160 liter). Gyerekeknek 50kg-ig nem szükséges 110 literesnél nagyobb deszka, azonban hölgyek jobban szeretnek 160 literes deszkán tanulni, még akkor is, ha súlyuk csak 60kg. A sok eséstől véd, és a bőrödet is óvja a tanuló deszkák puha EVA felülete.
Ha az alapmanőverek (siklás, fordulás, trapézolás) mennek akkor testsúly (kg) + 40 liter környékén találod meg az ideális választást, de ha a wasserstart is megy már, akkor a testsúly (kg) + 25 liter az a méret, amelyen igazán könnyedén szörfözhetsz – természetesen ehhez már megfelelő szél is szükséges.
A több jobb!
Ha az idehaza ritkán fújó erős szeleket is ki szeretnéd használni, akkor a kisebb vitorlaméretekhez szükséged lesz egy erősszeles deszkára is. Sőt általánosságban véve elmondható, hogy minden deszkamérethez létezik ideális vitorlaméret tartomány.

Vitorlaméret átlagos 75-80kg testsúlyhoz:
- 5.0m2-ig 80 liternél kisebb deszka
5.0 - 6.5m2-ig 80 - 110 literes deszka
6.5 – 8.5m2-ig 110 - 140 literes deszka
8.5m2 felett 140 literesnél nagyobb deszka

Vásárlás
Mivel a jó felszerelés összeállításához sok tapasztalat szükséges, ezért fordulj bátran a szörfboltokhoz vagy oktatókhoz. Az összeállítást kezdd mindig a deszka kiválasztásával, és ehhez válassz megfelelő vitorlázatot. Természetesen fontos a harmónikus, szép felszerelés, de ne hagyd, hogy a külső esetleg a használhatóság rovására menjen és Te csak a partról nézd, ahogy mások vidáman szörföznek. Főleg középhaladóknál fordul elő az a hiba, hogy kisebb felszerelést választanak azzal a felkiáltással, hogy úgyis csak erős szélben jó szörfözni. Ez csak akkor igaz, ha szeles helyen vagy! Magyarországon nyugodtan rátehetsz még 10 liter deszkatérfogatot és plusz fél négyzetméter vitorlafelületet.
Legyen a felszerelésed következetes. Azaz wave deszkához ne válassz szlalomvitorlázatot, a hullámok között nem fogod élvezni, ha meg sima a víz, gyorsabb lehetsz egy szlalom deszkával. A másik véglet, ha a 160 literes freeride deszkára 4.5m2-es wave vitorlát teszel - ettől ezzel még nem lehet a hullámos oldalon szörfözni. Az új deszkákhoz jár a hozzá megfelelő skeg. Eltérhetsz ettől, de ne feledd hogy ez az ideális középutas megoldás. Rövidebb skeggel lehet, hogy gyorsabb leszel, de jobban kell figyelni a spin-out veszélyre és az oldalcsúszás is nagyobb lesz. Hosszabb skeget akkor válassz, ha a vitorlaméreted jelentősen növelted.
Ha használt felszerelést választasz, akkor korszerű deszkát vegyél. Általában egy deszka minimum 3-4 szezont van egy gazdánál. Ha sokat cserélgeted, nehéz lesz mindig az újhoz hozzászokni, és nem is túl gazdaságos.

Ha elvesznél a variációk között, gondolj arra, hogy 1-2 szezon tapasztalattal és néhány ismerőssel a hátad mögött más sokkal könnyebben válogathatsz. Attól nem kell félned, hogy valamelyik márka rossz minőséget ad vagy kevésbé lesz tartós. Szinte minden gyártó ugyanabban a távolkeleti üzemben készítteti a deszkáit, a technológiák és felhasznált anyagok nagyon hasonlók 2009-ben Magyarországon kapható szörfdeszka márkák:

AHD: ClassicWave Seal Rebound Freestyle Fury FastForward SL1 68 SL1 80, 95, 110, 125 Race SL Formula Zen
BIC: TechnoPro54 TechnoPro57 Techno Core TechnoPro64, 65, 74 TechnoPro80 Nova
F2: Rave Rebel Vibe Chilli XTC Vantage Xantos Missile RX, SX FX Discovery
Fanatic: NewWave AllWave FreeWave Skate Hawk, Eagle Ray Shark FalconSpeed Falcon SL Viper
Goya: CustomWave One X1 FXR Surf192
HiFly: MaddWave Madd 90, 115 Twinstyle Move Free, Madd Matrix, Mambo Primo
JP: ProWave, TwinserWave RealWorldWave-II Freestylewave-II Freestyle-II X-Cite Ride FunRide Slalom54 SuperSport, Slalom Funster
Mistral: Twinzer RD Wave Style Joker RD Syncro Screamer Energy SL RD Malibu
Naish: Wave GlobalWave FreestyleWave Freestyle AllTerrain Global Freeride Freewide SP60 SP Kailua
Quatro: Wave Twinfin Wave Freestylewave Freeride
RRD: WaveTwin WaveCult Freestylewave Twintip X-Ride 360 Evolution X-Fire EasyRide
Starboard: Evil Twin Evo Kode Flare Kode Futura Rio iSonic Formula Go
Tabou: Da Curve PocketWave 3S Freestyle Rocket Rocket Rocket GT Manta49 Manta Coolrider