Windsurfbolt    
vissza  
 

Eddig mintha kimaradtak volna a lányok a szörfözésből. Inkább hallunk csapatokban szörföző srácokról és magányos korosabb férfiakról, de sosem ír senki a barátnőkről, feleségekről és a szingli windsurfer lányokról. Pedig a szörfös életérzéshez hozzátartoznak a nők:
No wind, no waves, no girls …no future!
A karibi hangulat, tenger, homok és napsütés mindig is vonzotta a lányokat a partra, ahol az igazán laza hullám- és windszörfös srácok jelentik a férfiasság csúcsát – legalábbis a szörf szubkultúra férfitagjai szemében. És ez tényleg így van! A kitartás, az erő és különleges képességek (vízen siklás tudománya), kissé extrovertált, aktív, gondtalannak látszó életmód, kidolgozott izmok vonzzák a nőket – már csak emiatt is sok fiatal kezd szörfözni.
Persze ez a marketing, de valójában az igazán kemény srácok 10 fokos vízben, süvítő szélben, októberben is vízen vannak. De mit csinálnak ilyenkor a barátnők, feleségek? Egyrészt átírják a családi programot a várható, majd a tényleges szélnek megfelelően, és bosszankodnak, hogy miért nem kerestek „normális” társat. Vagy türelmesen várják a fűtött autóban a párjukat, hogy az átfagyva, élményekkel feltöltődve végre velük is foglalkozzon. Szerencsére a kényszer miatt a szörfös bandák hölgytagjai sokszor összebarátkoznak, és jól megértik egymást. Általában kedvet is kapnak a szörfözés vidám részéhez, azaz a szikrázó napsütésben sikláshoz. Gyakran a szörföktató srácok vonzzák a szörfiskolákba a lányokat, így a tanfolyamokon szinte többségben vannak. A bevállalósabbak sokszor meg is akarják mutatni, hogy ők is tudnak annyit, mint a férfiak és zordabb időben is vízre szállnak, pedig valljuk be férfiasan: a nőknél a felfázás kockázata az extrémsportok veszélyeit jóval felülmúlja.
A hölgyeknek tanácsként azt ajánlom, hogy nyugodtan kezdjenek bele ebbe a sportba, fantasztikus élményekben lehet részük, de azért ne feszítsék túl a húrokat – hagyják meg a férfiaknak az extremitásokat. Célszerűen, mint minden kezdő, stabil széles, nagy szörfdeszkát vegyenek (pl. AHD ZEN). Az ilyen deszkák felülete puha EVA borítású, így az érzékenyebb lányok sem zúzzák össze magukat rajta és nem utolsósorban a frissen beszerzett trendi bikinit sem teszi tönkre a deszka csúszásgátló érdesítése. Mivel a vitorlaméretet testsúlyhoz (és persze szélerősséghez) kell választani, így a nők kb. egy négyzetméterrel kisebb vitorlaméretet válasszanak, mint a férfitársak. Egy sportos lány 4.5-5.5m2 vitorlával könnyedén siklik, míg efeletti méretnél már gondot okozhat a vitorla vízből kiemelése is.
Útravaló lányoknak:
- ne hagyd, hogy a srácok elkényeztessenek (szereljenek, cipekedjenek helyetted) – a vízen egyedül kell mindent megoldanod
- a deszkán szörfözni, állni kell – ülve/napozva tönkreteszi az érdesítés a csini bikinid, a napolajtól pedig csúszni fog a deszka
- a divat ne menjen a kényelmed rovására – a neoprén is lehet szexi, és ráadásul melegít is!
Természetesen a versenysport is nyitott a lányok előtt, minden versenyszámban évről évre egyre többen indulnak. A pályaversenyek (formula, szlalom, one-design) mellett, freestyle-ban, sőt wave versenyeken is szabad a pálya. Az igazán sikeres szörfversenyző nők, szinte mindig, minden számban indulnak. Karin Jaggi, aki Valerie Ghibaudo-val versengett évek óta szlalomban, 2009-ben már harmadik helyezett volt wave-ben. Nayra Alonso is egyformán jól teljesít freestyle és wave futamokon. A profizmus csúcsát a Moreno ikrek testesítik meg, őket wave-ben senki, freestyle-ban pedig csak a karibi Sarah-Quita Offringa tudta eddig legyőzni.
A hazai női mezőny is dinamikusan bővül, bár Detre Diát (HUN-7) egyelőre talán csak Cholnoky Sára tudja megközelíteni. Őt kértük meg hogy kommentelje a cikket!
„Kétféle szörfözésről beszélhetünk: az egyik, amikor süt a nap, optimális erősségű a szél és a víz hőmérséklete. A másik, amikor már nem számít semmi más, csak hogy fújjon a szél! Szerencsére az első kategóriából már egyre több női szörfös van Magyarországon, akik általában barátjuk hatására kezdtek el szörfözni, és remélem, egyre többen lesznek. Mire számítson valaki, aki most szeretne belevágni? Mindenképpen fontos, hogy eleinte kitartónak kell lenni, de megéri, mert hamar el lehet jutni egy olyan szintre, amikor már egy olyan feelinget ad a siklás érzése, amit más sportban nem lehet megtalálni. Az alapok megtanulására Magyarországon rengeteg szörfiskola nyújt lehetőséget, de ahhoz, hogy még gyorsabban fejlődjön valaki, ahhoz érdemes a közeli Horvátországba elutazni. Sok lány számára vonzóak lehetnek a szörfös ruhák, kiegészítők, a szörfös srácok, és hogy a partról az átlagemberek csak irigykednek rájuk. Nem szükséges hidegben és esőben szörfözni ahhoz, hogy valaki jó legyen. A versenysport természetesen más, ott minden alkalmat ki kell használni, fanatikusan keressük a szeles napokat, és próbálunk minél több időt a vízen tölteni. Ez a része a sportnak, mint minden más versenysport, nagyon sok munkával jár, ugyanakkor úgy tűnik nem hiába, mivel 2000 óta minden Olimpián képviseli hazánkat egy női szörfös. Elsősorban azoknak a lányoknak ajánlanám a szörfözést, akik szeretik a kihívásokat és szeretetnek a természetben sportolni. Mindezeken felül gyönyörű helyekre lehet eljutni, ahol nem csak a parton napozást lehet élvezni, hanem a szörfözés adta lehetőségeket is. Idén először kerül megrendezésre egy kizárólag lányoknak szóló szörftábor a görögországi Rodoszon, ahol tökéletes körülmények biztosítják a szörfözés gyakorlását!” Cholnoky Sára (HUN-119, www.msza.org)
És hogyan néz ki a szörfözés kezdete női szemmel? Niki a saját tapasztalatait írja lelkesen netes naplójába: www.szorfkiralylany.blog.hu